#1: Najprej sem bila urednica

Prvi šolski dan v prvem razredu OŠ sem vedela, kaj bi v življenju rada počela: navduševala z besedami. Kot urednica sem 20 let ustvarjala leksikone in enciklopedije, zgradila sem več kot 200.000 nepozabnih geselskih besedil. Ko je enciklopedistiko pohrustal internet, pa sem z ustvarjanjem Vesele šole najmlajšim razkrivala svet.

#2: Potem sem se zaljubila v marketing

Nekega lepega dne sem ugotovila, da medtem ko jaz že par desetletij sedim v isti pisarni, za bolj ali manj istim računalnikom, tam zunaj utripa hudo zanimiv svet. Poln izbir! Apple ali Microsoft? Nike ali Hoka One One? Zakaj prav Ben & Jerry’s? In sem pričela pisati marketinške zgodbe. Se postavljati v čevlje uporabnika. Razmišljati, kaj ga muči in kako bi bil njegov jutri lahko bolj zanimiv od današnjega dne. Iskanje smisla ni samo naloga filozofov.

#3: Naštudirala sem storytelling

Zakaj zgodba? Bodimo iskreni, vaše podjetje samo po sebi ne zanima nikogar. Vrednost mu dajejo čustva, sanje in ideje, s katerimi se lahko poistovetijo vaši naročniki. Kar 90 % nakupov se zgodi zaradi občutkov. Čustva nimajo cene, lahko pa jih zapakiramo v zgodbe. Kupci ne kupujejo izdelkov ali storitev, ampak način razmišljanja, odnose in čarovnijo. V besedilih sem Yoda, ki uresničuje njihove sanje.

#4: Branding pri Martyju Neumeierju, to je to!

Zvesta sem ljudem, idejam in blagovnim znamkam. Zakaj? Mhnja, saj res, zakaj? Sprva sem odgovore o magnetni moči blagovnih znamk iskala v knjigah, potem pa globoko zajela sapo in se podala na avanturo, imenovano študij brandinga. Priznajmo si, branding je buzzword in mnogi so si ta izraz samozavestno nadeli pod svoj profil. Jaz pa sem si rekla, da iz te moke ne bo kruha in se lotila študija pri guruju brandinga Martyju Neumeierju. Prav zares!

#5: Še malo, pa bom Certified Brand Architect

Pred prvim tečajem par noči nisem spala, tako vznemirjena sem bila. Potem nisem spala, ker je bilo naporno in je bilo dela z nalogami ogromno. Pa s študijem. Pa s prezentacijami. Pa z usklajevanjem s kolegi iz Indije, Egipta in Kanade. Ampak sem uspešno, celo brez napak, dokončala prvi nivo. In potem drugega. Vzravnano, ponosno in s srčnim patosom povem, da sem prvi in edini Certified Brand Specialist in Certified Brand Strategist v Sloveniji. Gremo dalje? Seveda, potujem v London in računam, da se vrnem s Certified Brand Architect diplomo v žepu.

Fusnota: Ali smo za skupaj?

Ne, ne boste moj poskusni zajček. Z leti se je na glavi pojavil kak siv las, v portfelju del pa nabrala sodelovanja s strankami iz raznolikih panog. Sodelujem samo s podjetji, s katerimi delimo iste vrednote. Pričakujte tudi nenavadna vprašanja, vse me zanima. Moja ustvarjalnost se rojeva na trail tekih na ultra razdaljah – zelo verjetno bom idejo za vašo znamko dobila sredi noči v visokih hribih, ko mi bo pot prečkala lisica zvitorepka.